• acir.office@gmail.com
  • 0723.272.878

„Toamna se numara bobocii” …  si specialistii in Constructii  

Cati specialisti autorizati exista in Romania, hai sa vedem !

Potrivit Legii Calitatii in Constructii , nivelul calitativ la obiectivele de investitii de constructii se asigura de Investitori – prin Diriginti de santier si de Executanti – prin Responsabili tehnici cu executia .

  • In Registrele de evidenta electronica pe site-ul ISC sunt inscrisi 16814 specialisti Diriginti de santier autorizati si 4205 specialisti autorizati Responsabili tehnici cu executia , acoperind toate specializarile si domeniile (cu mentiunea ca o persoana poate detine autorizatii pentru mai multe domenii/subdomenii ceea ce face ca numarul real de persoane autorizate sa fie cu circa 15% mai mic ).
  • 198129 obiective de investitii cu autorizatii de constructii se afla in desfasurare
  • 5634 operatori economici efectueaza activitate in executia constructiilor
Surse de informare : Sinteza de activitate a ISC la finele semestru II 2023.

Numarul necesar de specialisti stabilit în conformitate cu legislatia în vigoare este mai mic decat numărul total al specialistilor autorizati existenți,de unde rezultă un grad de neacoperire cu specialisti pentru obiectivele de investitii.

 

Autorizarea specialistilor in constructii necesita cunostinte temeinice in constructii si domeniile conexe si experienta reala , concreta si cu rezultate pozitive in functiile si proiectele la care au participat. Acestea demonstreaza ca inginerii sunt capabili sa indeplineasca functiile de asigurarea si verificarea calitatii pe decursul oricarui proiect in domeniul in care vor sa se autorizeze.

 

In opinia mea, succesul  specialistului  autorizat este pe masura valorii adaugate actiunilor lui , inclusiv a respectarii codului deontologic si eticii profesionale, iar Autorizarea specialistului urmare a sustinerii examenului de autorizare,  obtinerea dreptului de practica , cu stampila si drept de semnatura pe documente constituie recunoasterea maturizarii profesionale a inginerului constructor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d blogeri au apreciat: